KUĆA ZA ODMOR / DALMACIJIA
OTOK OLIB«

Revitalizacija i obnova stare kamene zgrade kao
kuća za odmor

2010 – 2012

Naslov:

HR-23296 Olib 184

Investitor:

Bura Olib d.o.o.

Površina:

120 m²

Troškovi:

ca. 185.000 EUR (neto)

Obuhvat projektantske razrade:

Vodstvo projekta
Projekt arhitekture
Izvedbeni nadzor
Projekt nutarnje opreme i namještaja

Pri revitalizaciji objekta stavio se cilj sačuvanja što većjeg udjela kamenih zidova postojeće kuće. Zbog toga se u kameni pravokutni obris vanjskih stena usadila nova nosiva struktura kuće iz opeke, koja se spojila sa još postojećimi ostatki kamenog zida.
Okapni žlijebovi krova su se kao referenca na u prošlosti u selu uobičajne kamene »gurle« izradili iz betona. Konstrukcija krova i crijepovi izvodili su se prema tradiciji te iskustvu domaćih majstora.

Na krovu kuće montirali su se solarni termokolektori, kuća se grije na sustav podnog grijanja te na dvije željezne peći na drva, a nema klimatizacije, pa se pri pažljivom rukovođenju provjetravanja putem temperaturno-regulacijskih mogućnosti do 1 m debelih zidova temperatura u nutrašnjosti kuće može zadržati na podnošljivoj razini i za vrijeme ljetnih vrućina.

Prizemlje kuće zauzme prostorija za dnevni boravak s kuhinjom, garderoba te dvije malene nusprostorije. Na katu nalaze se tri manje spavaće sobe te kupaona, koje nude mogućnost boravka u kući i za do 6 osoba.

Na zapadnoj strani kuću prati maleno betonirano dvorište, a na istočnoj strani nalaze se terasa i vrt.